Ekologický riad je náhradou šetrnou k prírode. Vyrába sa z rozložiteľných materiálov, ktoré ani po likvidácii na rozdiel od plastu nezaťažujú planétu. Má však aj iné výhody.

Z čoho sa vyrába ekologický riad

Ekologický riad, ako sú jednorazové obaly na jedlo, poháre, slamky, príbory či misky sa vyrába z viacerých materiálov. Na výber máte riad:

Z cukrovej trstiny
je vyrobený z buničiny drvených stoniek cukrovej trstiny potom, ako z nich bola extrahovaná šťava. Týmto spôsobom sa vlastne spracuje odpad, ktorý vznikne počas výroby cukru. Riad z cukrovej trstiny znesie aj používanie v mikrovlnke a odoláva teplotám až do 180 °C.
Z dreva
drevo je tradičný materiál, ktorý používali na výrobu riadu už naši predkovia. Okrem možnosti rozloženia ponúka atraktívny vzhľad, dlhú životnosť a má prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
Z bambusu
bambus rastie rýchlosťou takmer 1 m za rok, čím sa stáva jedným z najviac udržateľných zdrojov. Pri jeho pestovaní sa navyše nepoužívajú žiadne pesticídy. Bambusový riad má antibakteriálne vlastnosti, je pevný a môžete ho umývať vodou.
PLA
značka PLA označuje produkty z bioplastu, ktorý sa vyrába z rastlín na báze kyseliny polymliečnej. Pri používaní ho od bežného plastu nerozoznáte, nenájdete v ňom však žiadne chemikálie.
CPLA
tento materiál má v porovnaní s PLA vyššiu tepelnú odolnosť, a to až do 70 °C. Jedná sa o kryštalizovanú kyselinu polymliečnu v kombinácii s kriedou a inými biologicky rozložiteľnými prísadami.

Prečo používať ekologický riad

Jeho používanie je ekologické. Všetky materiály sú 100 % biologicky rozložiteľné, niektoré je možné dokonca kompostovať. Pri výrobe sa spracúva odpad alebo iné obnoviteľné zdroje a produkcia je spravila menej energeticky náročná. Ekologický riad neocení však len naša planéta. Z ekologického riadu a potravinových obalov sa do jedla neuvoľňujú žiadne škodlivé látky, čím chránite vaše zdravie. Ekologický riad z dreva a bambusu prinesie pridanú hodnotu aj do vašej kuchyne alebo reštaurácie. Ľahko sa umýva a len tak ľahko ho nerozbijete.